Mus malinowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Są tutaj wielbiciele malin? Jeżeli tak, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was <3 Dzisiaj przed Wami przepis na mus malinowy. Lekki, puszysty i szybki w przygotowaniu. Łapcie smaki słonecznego lata! Całe szczęście, na bazarkach można kupić jeszcze cudownie słodkie maliny.

Mus malinowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Kwartę dojrzałych malin lub poziomek przetrzeć przez sito; dodać soku z całej cytryny i 1/4 funta pudru; 8-10 listków żelatyny pierwej namoczonej w zimnej wodzie, nalać pół szklanką gorącego mleka, wymieszać dobrze, aby się żelatyna rozpuściła, następnie przecedzić i wlać, mieszając ciągle, w masę owocową. Ubić pół kwarty kremowej śmietanki z ćwierć funtem pudru, w śmietankę ubitą wlewać powoli sok z żelatyną, bijąc miotełką drucianą, aż krem się złączy i zgęstnieje; wtenczas go wyłożyć w formę zwilżoną i obsypaną cukrem i postawić na lodzie w chłodnem miejscu. Podać z kruchemi ciasteczkami.

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
MJ
Mariola Jamrocha
Listki żelatyny? ?
MB
Mia Briatore
W ostatnia niedziele swietowalisy w Stanach dzien matki. Zrobilam mus czekoladowy i bardzo chcialam go przelozyc musem malinowym. Wykorzystalam ten przepis i musze przyznac, ze mus wyszedl wysmienity. Wszyscy byli zaskoczeni jego smakie i puszystoscia. Nie raz i nie dwa wroce do tego przepisu. Mus ideany.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.