Konfitura z czerwonej porzeczki

Według przepisu z 1885 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Od razu zapraszam Cię po nowy, lepszy i sprawdzony przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki

Konfitura z porzeczek jest wdzięczna. Dlaczego? Ponieważ możemy ją użyć i na słodko i na wytrwanie - konfitura z porzeczki będzie idealnym dodatkiem do mięsa.

Ja już się cieszę na wizję kilku potraw, które będę przyrządzać w okresie jesienno - zimowym. Myślę, że zobaczycie połączenie tej konfitury z jakimś dobrym kawałkiem mięsa :)

No ale wracając do tematu samej konfitury: metoda przyrządzania konfitury z porzeczki jest taka sama jak przy każdej innej konfiturze. To znaczy, że owoce wrzucamy do przygotowanego i gotującego się syropu cukrowego. Konfiturę z porzeczki w odróżnieniu do wielu innych konfitur gotujemy krótko. Dobrze jest zostawić "prawie" przygotowaną konfiturę do ostygnięcia (można zostawić na całą noc) i na następny dzień jeszcze raz krótko ją zagotować i przekładać do słoików.

Pytacie mnie też często jak przygotowuję słoiki. Otóż myję je w zmywarce, a później suszę przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. Konfiturę przekładam do gorących słoików (rękawiczki ochronne są niezbędne!), po czym zostawiam je "do góry nogami" na kuchennym blacie i pod przykryciem. Czekam, aż zupełnie ostygną.

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 700 g konfitury.

Konfitura z czerwonej porzeczki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1885 roku

Wybrać co największe grona porzeczek, z tych ziarna szpilką pojedyńczą powybierać. Nawybierawszy funt, włożyć w durszlak i przelać bardzo zimną i świeżą wodą. Tymczasem zrobić syrop gęsty, z dwóch a można nawet z dwóch i pół funta cukru. Będzie w takim razie więcej syropu, który przy porzeczkach jest bardzo smaczny. Na wrzący syrop wrzucić porzeczki, smażyć od 15 do 20 minut, często potrząsając miedniczką, żeby się równo i ciągle smażyły, zbierając szumowiny tylcem łyżki srebrnej. Po 15 minutach powinny mieć dosyć, gdyby jeszcze szumowiny się pokazywały, to można smażyć do 20 minut, nigdy dłużej bo zgalarecieją.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
K
Karolek
Wyszly super, słodkie, smaczne, ale...
Ponad godzinę trzymalem na małym ogniu (własciwie mocy indukcji) aby woda odparowała i konsystencja była jak trzeba.
Zatem doradzam albo znacznie mniej wody (1/4 wystarczy) albo dłużej odparowywać..
AW
Aldona Wilińska
Z tego co widzę, w przepisie Pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest napisane żeby zrobić gęsty syrop, wydaje mi się, że ilość podanej wody jest za duża. Po za tym w tym starym przepisie ilość cukru jest 2,5 razy większa od ilości porzeczek. Więc na pewno wyjdzie gęsty , ale będzie baaardzo słodki.
AI
Anna Irzyk
NIE POLECAM! Zmarnowany czas i składniki na to żeby uzyskać kolorowa wodę z cukrem!
TT
Tosia Tolak
Trochę za słodka konfitura ale do mięsa będzie idelna.Przepis na 5+ .Konsystencja konfitury,żaden kompot czy kisiel .Tzn.dłużej gotowalam syrop ,jakieś 10 min i wszystko razem też było na gazie jakieś 50 min.😊
MO
Maria Ogonowska
Hallo Miłośnicy Konfitur!Najpierw moje uwagi do przygotowania "frontu robót" a więc:rondel musi być emaliowany, łyżka do mieszani plastikowa lub drewniana, woda najlepiej nie chlorowana.Owoce po obraniu i umyciu muszą wyschnąć na sicie ok 2-3 godz.pod przykryciem ściereczką.ad 1. do przepisu owoce umyte ale nie mokread 2. syrop cukrowy tzn syrop pogotować 5 - 10 min.ściągając pianę.ad 3. Wsypać owoce, ogólnie proporcje składników bardzo dobre, czas gotowania też, tyle że w tym pkt nalewam do słoików tak "tak pod sufit" raczej małych i gorących ale suchych to samo z nakrętkami gorące i suche zakręcić i czekać do następnego dnia. Naciskając pokrywkę nie może ona sprężynować, raczej powinna być wklęsła. Zanudziłam,pozdrawiam …Zobacz więcej
ZA
Zofia Adamus
Czy nie mozna najpierw dać porzeczki ,zalać wodą i wsypć cukier?
IK
Iza Kozłowska
Z całego serca polecam. Super przepis. Do Pan, które boją się o konsystencję-dżem bardzo gestnieje na drugi dzień, nie ma potrzeby zlewac soku.Pozdrawiam
MB
Marzenna Bartosik
Nie zgęstniało. Zbyt płynne. Przypomina raczej ciut gęściejszy kompot.
MS
Monika Sadowska
Wyszedł b. Słodki kompot. Nic nie zgęstniało. Szkoda czasu na ten przepis.
AB
Agnieszka Bara
Pierwszy raz zrobiłam coś z przepisu nie czytając komentarzy i bardzo tego żałuję, nauczka na przyszłość. Zamiast konfitury wyszedł sok z ogromną ilością cukru. Przepis gorzej niż kiepski. Autorka powinna albo to usunąć albo poprawić. Zmarnowany czas i 4 kg owocow:(
MB
Marzenna Bartosik
Zrobiłam wg przepisu, zostawiłam na noc i konsystencja jest zbyt rzadka. Raczej jak kompot (ciut gęściejszy). Czytając również poniższe komentarze widzę, że większość pań miała ten sam problem. Moim zdaniem w przepisie podana jest zbyt duża ilość wody. Nie bardzo wiem jak to teraz ratować. Może zrobię jak jedna z pań - zaleję sok i przesmażę resztę. SzkodaPs. W oryginalnym przepisie nie widzę ilości wody.
MB
Marzenna Bartosik
Edmund Powęski zlałam sok w buteleczki. Resztę zrobiłam z żelatyną. Wyszedł taki jakiś dżem a miały być konfitury. Cały błąd w ilości wody.
Awatar
Lena Gryszko
Dziękuję, że napisaliście o swoich spostrzeżeniach i wątpliwościach przy robieniu tej konfitury. Przyznaję, że przepis ten publikowałam już 3 lata temu i nie jestem w stanie teraz zweryfikować, czy nie popełniłam gdzieś błędu. Niedługo postaram się znów zrobić konfiturę z czerwonej porzeczki i powinno się wszystko wyjaśnić. Jeżeli tym razem wyjdzie pożądana konsystencja i smak, to od razu opublikuję recepturę. Jeszcze raz – dzięki wielkie za sygnał!
EP
Edmund Powęski
nie wiem co z tym teraz zrobic. Ani tego pic - bo za slodkie, ani tego jesc - bo za rzadkie. Chyba pokombinuje z zelatyna. Pani Cwirciakiewiczowa pisala przy okazji jednego z przepisow "wziac funt i pol cukru i zamoczywszy go ledwie w wodzie zrobic syrop bardzo gesty". jesli wiec dla gestego syropu nalezy cukier ledwo woda zalac aby sie tylko nad jego powierzchnia pojawila dla konserwy z poziomek ktore tyle soku nie maja w sobie to co dopiero mowic o porzeczkach ktore sa soczyste i jeszcze bardziej rozcienczaja mieszanine. A kilogram cukru na 400 ml. wody- wygladalo to jakbym chcial gotowac kasze gryczana. Tymczasem autorka przepisu nie komentuje. Pozdrawiam
JM
Joanna Mielcarek
Pasteryzować je potem?
ŁR
Łukasz Rydzewski
Zofia Adamus Jak mają aż tyle cukru to nie ma potrzeby. Zwłaszcza kiedy są gorącą konfiturą napełniane czyste, sterylne słoiki.
ZA
Zofia Adamus
Ja dla pewności zawsza pasteryzuję 10 min.
AJ
Anna Ja
Za słodkie!!! Szklanka cukru następnym razem wystarczy
PK
Paulina Krawczyńska
Dokładnie o to samo chcę zapytać - Pasteryzować je potem? Jak długo je tak przechowywać? Robiłam przepis z połowy składników i wyszło mi jednak trochę rzadsze niż u Ciebie na zdjeciu to wygląda.
AA
Adriana Antoniak-Bielecki
Super przepis ! Konfitura gotowa i czeka na zime :-) Mam nadzieje ze doczeka :-)
KB
Katarzyna Bobkier Kowalczykowska
Zrobiłam porzeczki z tego przepisu, podwoiłam składniki, gotowałam od momentu zagotowania przez 20 minut i ciągle jest konsystencja soku. Co można teraz zrobić żeby to zgęstniało?
KN
Karolina Nowicka
Za mało pektyn nie zrobi się gęste. Przy robieniu konfitur, dzemow ale bez fixow różnych warto dać razem z owocem całe albo kilka skórek z jabłek które sprawia że całość zgęstnieje a nie zmieni to smaku. Mniej gęste też fajne mogą byc dodatkiem do herbaty w zimę ;)
KB
Katarzyna Bobkier Kowalczykowska
Magda Grabowska-Hutek po prostu zlałam sok do słoików, a porzeczki chwilę przesmażyłam i też zapasteryzowałam. Aczkolwiek nie do końca o takie konfitury mi chodziło, następnym razem poszukam innego przepisu.
MG
Magda Grabowska-Hutek
Mam ten sam problem. I jak Pani sobie z tym poradziła i czy wyszło dobrze?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.