Brioszki z powidłami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 140 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 7
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sam zapach pieczonych brioszek relaksuje, a co dopiero kiedy chwycimy taką brioszkę i się okaże, że w środku jest mnóstwo ulubionego powidła? Wydaje mi się, że udany poranek, to taki kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy powoli delektować się naszym śniadaniem... Brioszki idealne <3

Brioszki z powidłami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło [...] Z tego samego ciasta robią się małe bułeczki.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
S
Sławek
Albo nie piekłaś tych bułek,albo wprowadzarz w błąd.
Ja piekłem 20min i wyszły b.dobrze,a co byłoby z nich po 40minutach,bo taki czas podajesz.
SM
Sylwia Michałek
Zrobiłam :) dużo czekania ale przepis prosty :) wyszły bardzo dobre
Zdjęcie
MM
Maria Maja Baran
Niestety brioszka z tego przepisu mi kompetnie nie wyszła. Próbowałam dwa razy i dwa razy ciasto nie wyrosło, zrobiła się tłusta kuleczka a po upiczeniu nic z tego nie było. Za drugim razem dokładnie to samo. Szkoda. Często piekę więc tym bardziej byłam zaskoczona.
Weronika Łucjan-Grabowska
Upiekłam dzisiaj brioszki, ale użyłam mąki jasnej orkiszowej. Wyszły przepyszne. Na pewno wypróbuję pozostałych przepisów.
JS
Jadwiga Stankiewicz
Przepis bardzo mi się podoba .Brioszki będą pyszne,jestem tego pewna.
Awatar
Lena Gryszko
Jadwiga, daj znać, czy wypróbowałaś przepis
AG
Anna Gruchała
Dzień dobryPrzepis super, ale opis przygotowania nie jest zgodny z nagraniem Video. Brakuje zapisu o dolaniu do ciasta tłuszczu. Podobnie jest z Papataczami.
Awatar
Lena Gryszko
Aniu, bardzo dziękuję za zwrócenie na to uwagi! <3
MU
Majka Urban
na pewno zrobię!!już czuje jakie dobre!
Awatar
Lena Gryszko
Oj dobre <3 Gwarantuję :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.